opleiding tot x-press-coach

Welkom bij de opleiding tot X-press-coach.

 

Deze opleiding stelt je in staat om zelfstandig een X-press-groep met jongeren tussen de 12 en 15 jaar te gaan begeleiden.

De opleiding is bedoeld voor coaches in jeugdzorg of onderwijs bij voorkeur met een HBO-vooropleiding en/of meerdere jaren coachervaring.

 

X-press is een lichaamsgericht, preventief groepsprogramma, dat tot doel heeft om problematisch sociaal angstige jongeren tussen de 12 en 15 jaar te leren meer bewust te worden van hun non-verbale gedrag en zich effectiever te uiten.

Deze jongeren worden gestimuleerd om meer van zichzelf te ontdekken en te laten zien.

Hierdoor groeit hun zelfvertrouwen en komt hun identiteitsontwikkeling weer op gang. De jongeren worden (weer) zichtbaar thuis en op school en daardoor beter begeleidbaar voor ouders, jeugdhulpverleners en school.

 

X-press is een 'ontdekkingsreis' voor jongeren en verschilt daarmee fundamenteel van de diverse sociale vaardigheidstrainingen.

De basis ligt in het ervaringsleren: door met name non-verbale ervaringen leert de jongere veel over zichzelf.

Het verschil met het vaak gebruikte programma Rots & water zit 'm daarin, dat de doelgroep van X-press homogeen is: de angstig, teruggetrokken jongeren vinden (h)erkenning bij elkaar en zijn meer geneigd om iets van zichzelf te laten zien.

De houding van de coach is oplossingsgericht: volgend ('leading from behind'), niet veroordelend, gericht op kwaliteiten en mogelijkheden van de jongere, het vieren van successen (hoe klein ook) en het gebruik van schaalvragen. Hiermee schept de coach de veiligheid in de groep, die voor deze jongeren van essentieel belang is.

 

 

Omdat deze jongeren het vaak erg lastig vinden om te praten over zichzelf, worden er non-verbale middelen gebruikt.

Zoals Watzlawick schreef: Je kunt immers niet niet communiceren.

Een bijeenkomst bestaat uit de volgende vaste onderdelen: Starter, Flashback, Move, Break, Drama en Relaxer/Energizer en Evaluation. Naast beweging, drama, ontspanningsoefeningen en ‘energizers’ is psycho-educatie een wezenlijk onderdeel van het programma.

De nadruk ligt op de non-verbale communicatie, maar er wordt zeker ook gepraat in X-press om het geleerde te integreren en ook verbaal effectiever te leren communiceren.

 

X-press is ontwikkeld in de periode 2013-2019 door drs. Marionne Boschhuizen, Orthopedagoog en danstherapeut en drs. Ineke van der Hoek, Orthopedagoog, destijds werkzaam bij van de Stichting Leerlingzorg Apeldoorn en Regio (SLAR) in opdracht van en in samenwerking met de toenmalige Algemeen directeur drs. Aaldert van der Horst .

 

De opleiding bestaat uit 4 dagdelen van 3 uur:

 

Dagdeel 1: kennismaking, introductie en achtergrond X-press

Dagdeel 2: bijeenkomsten 1 t/m 5

Dagdeel 3: bijeenkomsten 6 t/m 10

Dagdeel 4: ouderbijeenkomst, vragenlijsten, observaties, vragen?

 

De prijs bedraagt €375,00 excl. BTW). Deze prijs is inclusief materialen : coachmap, jongerenmap en afspeellijst.

De groep start- zodra hij vol is- op de woensdagavond in mijn praktijk in Leusden.

 

Voor aanmelding: vul svp het onderstaande contactformulier in.

Vermeld daarbij, dat je interesse hebt in de opleiding tot X-press-coach. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

 

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.