Goed filmpje over EMDR

BLOG: luisteren doet groeien

Ze komt binnen met een plantje. Als dank, want dit zal de laatste keer zijn, dat ze bij mij is. Ze kijkt me aan en ik zie een lach en een traan. Ze komt afscheid nemen. Ik weet het zeker.
Ze zat zo vast in zichzelf, toen ze een paar maanden geleden voorzichtig mijn praktijkruimte in stapte met haar moeder. Haar telefoon maakt overuren. Ze zat er volgens moeder sinds Corona zowat aan vastgeplakt.
Met haar vriendinnen sprak ze niet meer af. Naar school gaan deed ze meestal nog wel, maar presentaties en mondelinge beurten waren al twee weken voor de datum een drama. Het luikje in de grond had ze nog niet kunnen vinden, anders was ze daar al lang in verdwenen. In de pauzes probeerde ze zich zo onzichtbaar mogelijk te maken. Ze voelde zich enorm gespannen en daaronder eenzaam en heel verdrietig.
In haar hoofd was het chaos. Ze twijfelde aan alles: wat moet ik zeggen? Hoe zeg ik het goed? Hoe komt het over als ik..? Gaan ze me uitlachen? En vinden ze me dan niet ontzettend dom?

Er zitten allerlei methodes in mijn toolkit en die gebruik ik zeker ook, maar wat kan goed luisteren al enorm helpen. En jezelf zijn als therapeut. Geen opgeklopt gedoe. Aanwezig zijn en luisteren. Ruimte geven aan de pijn. Naast ze staan en een rotsvast vertrouwen hebben in hun mogelijkheid om te groeien en te bloeien.

 

Blog 24 april '24: coming out

Het voelt een beetje als een ‘coming out’, al gaat het hier geheel niet over mijn seksuele voorkeur.
Zeven jaar geleden begon ik mijn praktijk Expresmezelf. Na vele jaren werken als orthopedagoog in de onderwijsbegeleiding kreeg ik een mooie kans om voor mezelf te beginnen. In roerige jaren bouwde ik mijn praktijk op. Ik geniet nog steeds volop van het op mijn eigenwijze eigen wijze werken met jongeren en volwassenen. Hen te mogen helpen om door hun pijn, angst en verdriet heen weer zichzelf te worden en het leven wijzer, veerkrachtiger en vol goede moed in te stappen. Dit is voor mij een kado van onschatbare waarde.
Nu zeven jaar verder, besef ik dat er voor mijzelf nog een uitdaging ligt. De bewuste zoektocht naar mezelf heb ik lang geleden intens ingezet, toen ik de opleiding danstherapie begon. Dans was mijn passie. Als over-aangepast, wat teruggetrokken kind genoot ik enorm van de expressie in de dans.
Ondersteboven en binnenstebuiten gekeerd heb ik in de danstherapie de schat ervaren, die ons lichaam herbergt. De kennis en wijsheid over onszelf hebben we allemaal in ons. Ons lichaam vertelt ons, wat we nodig hebben om te weten wie wij zijn. Onze gevoelens, die in ons lichaam tot emoties worden, vertellen ons over onze behoeftes en onze behoeftes brengen ons dicht bij onze kern: die schitterende diamant, die we allemaal in ons hebben. Ieder met een eigen, uniek samenstel aan vlakjes, de één nog meer geslepen en schitterender dan de ander.

 

Voor teruggetrokken pubers ontwikkelde ik het programma X-press om hen letterlijk en figuurlijk in beweging te zetten, hen (veer-)krachtig te maken, vertrouwen te geven dat zij er mogen zijn zoals ze zijn, zichzelf te laten zien en weer deel te gaan nemen aan het sociale leven.
Mijn uitdaging is nu om de opdracht uit te voeren, die ik niet alleen mijn cliënten maar ook mezelf bij het oprichten van mijn praktijk in de naam impliciet mee heb gegeven: niet alleen mezelf te zijn, maar ook mezelf te laten zien; te delen wat ik aan kennis en ervaring heb opgedaan over emoties, trauma, expressie, lichaam en geest en jezelf zijn. En dat doe ik nu, met name nog op dit platform.
Daarnaast geef ik mijn X-press-programma graag door aan coaches/ therapeuten/hulpverleners om zoveel mogelijk teruggetrokken jongeren met dit lichaams- en
ervaringsgerichte groepsprogramma te kunnen helpen. Deze jongeren schreeuwen niet hard, maar ze hebben onze steun en aanmoediging wel hard nodig.

jongeren die zich terugtrekken

" Ik weet niet of u mij kan helpen. Ik ben een hopeloos geval." Voor me zit een prachtige meid van 15 jaar. Ik ben bijna ontroerd door haar mooie bruine ogen, waar zoveel verdriet inzit. Ze voelt zich heel onzeker, zegt ze en ze durft niet goed meer naar buiten te gaan. Bij alles wat ze doet, denkt ze veel te veel na. Voor zover ze zich kan herinneren is dat altijd al zo. Op de basisschool is ze gepest. De kinderen uit haar klas zeiden, dat ze een lelijk, veel te rond gezicht had. Sindsdien kijkt ze liever niet meer in de spiegel. In de klas probeert ze zo onzichtbaar mogelijk te zijn en ze vermijdt feestjes, terwijl ze daar juist zo van houdt.

Jongeren trekken zich terug om verschillende redenen. Op zich is er niets aan de hand, als jongeren zich terugtrekken. Dit hoort bij de leeftijdsfase. Er gebeurt zoveel in en om de jongeren heen. Ze hebben tijd nodig om dit alles te verwerken. Als het terugtrekken langdurig wordt; als dit sociale contacten en schoolgang in de weg gaat staan en als gedrag en stemming veranderen, is het belangrijk om daar tijdig hulp bij te zoeken.

en dan.. wordt het weer lente

"Het wordt eindelijk weer lente in mij" zegt een cliënte, voor wie de barre winter lang geleden begonnen is en behoorlijk lang aangehouden heeft. Haar jeugdtrauma heeft enorm veel impact gehad op haar leven. Ze was zo ver verwijderd geraakt van haarzelf, dat ze alleen nog maar bezig kon zijn met de behoeften en gevoelens van anderen. Dit met verschillende toxische relaties en veel pijn tot gevolg.
Trauma biedt ons de mogelijkheid om door de pijn heen heel bewust weer ons zelf en 'heel' te worden. Hoe dankbaar kunnen cliënten zijn, als zij zich daardoor heen geworsteld hebben. En dan.. wordt het weer lente.

Nobody's perfect

Bij perfectionisme moet ik vaak denken aan een strip. Ik meen dat het Snoopy was. Woodstock zegt: "Nobody's perfect", waarop Snoopy zegt: "My name is nobody".
Wat maakt dat wij allemaal weten en aanvoelen, dat perfectie niet bestaat. En dat we toch denken, dat wij die ene persoon moeten zijn, die perfect moet zijn? Omdat gezien, gewaardeerd en geliefd worden basisbehoeften zijn, kan het -als hier niet aan voldaan is in ons leven- als noodzaak voelen om alles uit onszelf te persen wat maar mogelijk is in de hoop onze behoeften alsnog te kunnen vervullen. Dit is risicovol: overspannen of burn-out zijn ligt dan op de loer.. Inzicht in wat jou drijft om over je eigen grenzen te gaan, is het begin van herstel.

 

Zeven typen rust bij overspannenheid en burnout

"Het voelt alsof ik in een moeras ben terecht gekomen. Hoe harder ik probeer om eruit te komen, hoe meer ik naar beneden gezogen word. Ik weet het echt niet meer!" verzucht een cliënt van mij, die overduidelijk aan zijn allerlaatste restje energievoorraad begonnen is.
Ik moet streng zijn. Om niet opgeslokt te worden door het moeras, zal hij de strijd op moeten geven. Ik zie aan het grote vraagteken boven zijn hoofd en zijn donkere, vertwijfelde blik, dat dat heel lastig gaat worden. Natuurlijk. Hij is zo gewend om te knokken en alles uit zichzelf te halen. Dit moet hij toch ook kunnen?
Rust is zeker niet het enige medicijn bij overspannenheid of burn-out. Het begint er wel mee en het betekent niet alleen maar slapen.. Je kunt zeven typen rust onderscheiden: fysieke rust (slapen, yoga, massage), mentale rust (mediteren, de natuur in gaan), sensorische rust (telefoon/laptop/televisie

uitzetten), creatieve rust (dansen, tekenen, muziek maken), sociale rust (me-time, nee zeggen), emotionele rust (fijne mensen om je heen), spirituele rust

(mediteren, bidden).

de kracht van woorden

De kracht en macht van woorden is groot. We maken woorden tot verhalen over onszelf. Voordat we het weten, gaan we deze verhalen geloven en gaan we ernaar leven. Woorden kunnen ons maken of breken. 
Let op je woorden..

THE WAY OUT

Boekentip: Alan Gordon: The way out- A revolutionary scientifically proven approach to healing chronic pain

In dit boek beschrijft psychotherapeut Alan Gordon hoe hij gefrustreerd door bestaande behandelingen voor zijn chronische pijn een effectief gebleken psychologische methode heeft ontwikkeld om chronische pijn te verhelpen. De neurowetenschap bewijst, dat pijn ontstaat door een niet goed functioneren van de pijncircuits in de hersenen. Zijn 'body-mind-' benadering vind ik enorm interessant. Zijn Pain Reprocessing Therapy-programma biedt perspectief voor cliënten, die te horen krijgen, dat zij niet meer te behandelen zijn. Het boek is met de nodige luchtigheid geschreven. Aanrader dus.

wat je lichaam je vertelt

Ons lichaam bergt een schat van informatie in zich. Ervaringen uit het verleden zitten niet alleen opgeslagen 'tussen de oren', maar ook in ons lichaam. In "Wat je lichaam je vertelt" uit Yoga -by Happinez wordt helder uitgelegd, hoe emoties en lichamelijke klachten samenhangen en welke yoga-oefeningen toegepast kunnen worden bij specifieke klachten.

Kabbelt je leven gewoon door en heb je behoefte aan meer bezieling en passie in het nieuwe jaar?

Doe dan mee aan de Passietest.

 

Leven volgens onze passie is de sleutel tot een gelukkig en voldaan leven.

Maar hoe ontdek je, wat je echte passie is? En hoe laat je dromen in vervulling gaan?

De kern van de passietest is: Als je helder hebt, wat je echt wilt en je werkelijk in verbinding leeft met je passies, kan je het leven creëren, wat jij wilt.

De passietest biedt de meest simpele en heldere manier om erachter te komen, wat jij wilt. Stap voor stap ga je ontdekken, wat voor jou echt belangrijk is; wat je echte Passies zijn.

 

In een kleine groep gaan we met de Passietest aan de slag.

Locatie: Omnis

Datum: op woensdagavond, nader te bepalen

 

Kosten: € 135 

De busoefening uit de Acceptance and Commitment Therapy was zo helpend, dat een cliënt besloot me een bus kado te doen :-)

x-press coaches over de opleiding

opleiding tot x-press-coach

In december ontvingen de eerste officiële X-press-coaches hun certificaten. Zie hieronder de trotse coaches.

De cursus krijgt gemiddeld een 8,5 (!) voor o.a. de verhouding theorie/praktijk,  de toepasbaarheid in de praktijk en de begeleiding door de docent.

Reacties: "Leuke en duidelijke cursus. Leuke opdrachten en goede begeleiding."

"Boven verwachting: praktisch, toepasbaar, duidelijk."

"Leerzaam, praktisch en fijn begeleid." 

 

De coaches zijn inmiddels aan de slag om X-press-groepen te gaan geven.

Succes met X-press!

De corona-kilo-challenge: Vitamine EXP

de corona-kilo-challenge: SAUNA-effect

1-1-2021: In verband met het Corona-virus: Mijn praktijk blijft geopend.

 

Uiteraard volg ik de richtlijnen van de RIVM. Mijn kantoor is ruim genoeg om 1,5 meter afstand te kunnen houden en ik houd mijn hygiëne hoog.

Bij aanmelding ontvang je het Corona-protocol van gezondheidscentrum Omnis.

Mocht je verkoudheidsklachten hebben, dan ga ik er vanuit, dat je je afmeldt. In dat geval vervalt de 24 uurs-regeling.

 

 

Het is mogelijk om de therapie on-line te volgen. Vraag daar gerust om.

 

Je hebt hiervoor een internetverbinding, camera en microfoon nodig (op computer, laptop, iPAD of telefoon). 
Het is belangrijk, dat je in een rustige ruimte kunt zitten, waar je niet wordt afgeleid.

Ik werk met een goed beveiligd programma: Meetme.bit.nl. 
Vijf minuten van te voren ontvang je een wachtwoord en een link. Als je het wachtwoord invult en de link aanklikt, hebben wel al contact.
De sessie verloopt net als een 'live'-sessie. De duur van de sessie en de tarieven zijn gelijk aan die van een 'live'-sessie.

 

Per 1 april 2020 verhuist Expres Mezelf met Omnis -het gezonde centrum-

van de Klokhoek naar de Larikslaan 2 (rechteringang, 2e etage) in Leusden.

Van harte welkom op onze mooie, nieuwe locatie.

EMDR ook in het Engels

"Thank you very much for the EMDR sessions.

These terrible problems I have to deal with for years emotionally disturbing me and Dr. Marionne Boschhuizen, you were very successful as well extraordinary treatment I got from the sessions you had. With her experience in EMDR everything we did  in those sessions worked smoothly, It is like Miracle to me. After the sessions I have this unforgettable joy inside of me, presently trying to move on with my life as well doing nice things with my lovely daughter and my smile is back."

With regards, Kollie

 

Eind juni 2019 was ik te gast bij Utopia.

 

Nieuwsgierig hoe ik in gesprek ben gegaan met Shelley en Gerrit?  Klik op de foto om de uitzending van 2 juli op SBS6 te zien (vanaf 4:30 min.).