Expres mezelf

Het voelt een beetje als een ‘coming out’, al gaat het hier geheel niet over mijn seksuele voorkeur.
Zeven jaar geleden begon ik mijn praktijk Expresmezelf. Na vele jaren werken als orthopedagoog in de onderwijsbegeleiding kreeg ik een mooie kans om voor mezelf te beginnen. In roerige jaren bouwde ik mijn praktijk op. Ik geniet nog steeds volop van het op mijn eigenwijze eigen wijze werken met jongeren en volwassenen. Hen te mogen helpen om door hun pijn, angst en verdriet heen weer zichzelf te worden en het leven wijzer, veerkrachtiger en vol goede moed in te stappen. Dit is voor mij een kado van onschatbare waarde.
Nu zeven jaar verder, besef ik dat er voor mijzelf nog een uitdaging ligt. De bewuste zoektocht naar mezelf heb ik lang geleden intens ingezet, toen ik de opleiding danstherapie begon. Dans was mijn passie. Als over-aangepast, wat teruggetrokken kind genoot ik enorm van de expressie in de dans.
Ondersteboven en binnenstebuiten gekeerd heb ik in de danstherapie de schat ervaren, die ons lichaam herbergt. De kennis en wijsheid over onszelf hebben we allemaal in ons. Ons lichaam vertelt ons, wat we nodig hebben om te weten wie wij zijn. Onze gevoelens, die in ons lichaam tot emoties worden, vertellen ons over onze behoeftes en onze behoeftes brengen ons dicht bij onze kern: die schitterende diamant, die we allemaal in ons hebben. Ieder met een eigen, uniek samenstel aan vlakjes, de één nog meer geslepen en schitterender dan de ander.

Voor teruggetrokken pubers ontwikkelde ik het programma X-press om hen letterlijk en figuurlijk in beweging te zetten, hen (veer-)krachtig te maken, vertrouwen te geven dat zij er mogen zijn zoals ze zijn, zichzelf te laten zien en weer deel te gaan nemen aan het sociale leven. Mijn uitdaging is nu om de opdracht uit te voeren, die ik niet alleen mijn cliënten maar ook mezelf bij het oprichten van mijn praktijk in de naam impliciet mee heb gegeven: niet alleen mezelf te zijn, maar ook mezelf te laten zien; te delen wat ik aan kennis en ervaring heb opgedaan over emoties, trauma, expressie, lichaam en geest en jezelf zijn. 
Daarnaast geef ik mijn X-press-programma graag door aan coaches/ therapeuten/gedragsdeskundigen om zoveel mogelijk teruggetrokken jongeren met dit lichaams- en ervaringsgerichte groepsprogramma te kunnen helpen. Deze jongeren schreeuwen niet hard, maar ze hebben onze steun en aanmoediging wel hard nodig.